Organisaties

Jongeren maken iedere dag gebruik van digitale media zoals, telefoons/tablets of het internet. Hier kunnen zij veel van leren en makkelijk contact mee onderhouden, maar er kunnen ook nadelen vast zitten aan het gebruik van digitale media technologie. Binnen het Movez Network onderzoeken we daarom samen met jongeren hoe we hen kunnen stimuleren om slimme, gezonde en gelukkige mediagebruikers te worden. Wij streven er naar om samen met jongeren een bijdrage te leveren aan de samenleving.

Wellicht kunnen wij iets voor elkaar betekenen door samenwerkingen, informatie-uitwisseling of simpelweg een gesprek, neem dan contact met ons op. Lees hieronder meer over onze projecten rondom het (sociale) mediagebruik en welzijn van jongeren.

Mediawijsheid: hoe gaan we op een verantwoorde manier met media om?

Wat betekent het toenemende mediagebruik van jongeren voor hun welzijn? Welke positieve gevolgen kan dit mediagebruik hebben? En hoe gaan we de digitale kloof tegen? Het Movez Lab en Netwerk Mediawijsheid werken samen aan deze thema’s, op weg naar een mediawijs Nederland. Lees er hier meer over!

Check it out!!

Van omstander naar 'upstander': We komen nog zelden op voor elkaar online

Komen mediagebruikers voor elkaar op, op sociale media? Hoe zorg je ervoor dat mensen in plaats van omstander, upstander worden tegen digitale vernedering? Netwerk Mediawijsheid, wetenschapsagenda (NWA) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) deden hier onderzoek naar, lees hier verder!

Check it out!!

Jongeren ontwikkelen social media campagne voor een gezondere leefomgeving

In het project ‘Influence!’ deed dr. Roel Lutkenhaus van Momentum, in samenwerking met Stichting Chance to influence en Stichting TalentzSkool, onderzoek naar hoe gezond jongeren hun leefomgeving vinden. Hiervoor trokken de jongeren veel creativiteit uit de kast en ontwikkelde zij een social media campagne voor een gezondere leefomgeving. Benieuwd naar het onderzoek en de creaties van de jongeren?

Check it out!!

ESSB deelnemer in Zwaartekracht-programma over de Algoritmische Samenleving

Moniek Buijzen is onderdeel van het consortium 'de algoritmische samenleving (ALGOSOC)' dat 21,3 miljoen ontvangt van het Zwaartekrachtprogramma.

Check it out!!

Artificiële Intelligentie speelt een steeds grotere rol in ons leven: “Dat techbedrijven beslissen over publieke waarden is gevaarlijk”

Het Erasmus-initiatief 'Societal Impact of AI' streeft naar het samen brengen van kennis rond AI uit verschillende disciplines en sectoren.

Check it out!!

Studenten helpen organisaties met het oplossen van maatschappelijke vraagstukken

Tijdens onze minor 'Positive behavioural change in the digital age' gaan studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam aan de slag met maatschappelijke vraagstukken van organisaties. Misschien kunnen de studenten ook wat betekenen voor jouw organisatie.

Check it out!!

Onderzoek naar online kwetsend gedrag: “Ook al vinden kinderen bepaalde dingen ver gaan, de angst zelf nare reacties te krijgen is groter”

Online kwetsend gedrag komt steeds vaker voor. Onderzoek van Esther Rozendaal en Chiara de Jong toont aan dat er niet altijd wordt opgekomen voor de slachtoffers.

Check it out!!

Intrinsieke motivatie maakt gedragsinterventie door peer influencers succesvol

Crystal Smit onderzocht met haar sociale netwerkinterventie Share H2O hoe je peer influencers intrinsiek kan motiveren gewenst gedrag te promoten.

Check it out!!

Waarom we kunst nodig hebben om de maatschappelijke impact van AI te co-creëren

Check it out!!

Block or Bless

Ongewenst naaktfoto’s doorsturen, iemand uit een groepsapp verwijderen vanwege diens seksuele voorkeur, racistisch commentaar onder Instagramposts: online kwetsend gedrag komt veel voor en is met name bij jongeren een actueel onderwerp. De aanname is vaak dat kennis zorgt voor de gewenste verandering naar positief gedrag. Onderzoek laat zien dat niet kennis, maar de sociale omgeving de grootste invloed heeft.

Check it out!!

Participatief onderzoek: Hoe ziet de online wereld van jongeren er uit?

Wij zien jongeren als co-onderzoekers. Voor haar onderzoek naar mediawijsheid bij jongeren doet Ying Chuck van het Movez Lab daarom participatief onderzoek met leerlingen van de basisschool en onderbouw van de middelbare school. Benieuwd hoe dit er in de praktijk uit ziet?

Check it out!!