MediaMovez

Jongeren groeien op in een wereld waar computers, tablets en smartphones deel uitmaken van hun dagelijks leven. Die technologie biedt belangrijke kansen op het gebied van entertainment, educatie, communicatie en culturele ontwikkeling, maar brengt ook risico's met zich mee voor bijvoorbeeld hun welzijn en veiligheid. Binnen MediaMovez onderzoeken we -samen met jongeren- hoe we hen kunnen empoweren om op een veilige, verantwoorde en gezonde manier met media om te gaan. 

 

De onderstaande artikelen vallen onder het onderzoeksthema MediaMovez.

 

Mediawijsheid: hoe gaan we op een verantwoorde manier met media om?

Wat betekent het toenemende mediagebruik van jongeren voor hun welzijn? Welke positieve gevolgen kan dit mediagebruik hebben? En hoe gaan we de digitale kloof tegen? Het Movez Lab en Netwerk Mediawijsheid werken samen aan deze thema’s, op weg naar een mediawijs Nederland. Lees er hier meer over!

Check it out!!

Van omstander naar 'upstander': We komen nog zelden op voor elkaar online

Komen mediagebruikers voor elkaar op, op sociale media? Hoe zorg je ervoor dat mensen in plaats van omstander, upstander worden tegen digitale vernedering? Netwerk Mediawijsheid, wetenschapsagenda (NWA) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) deden hier onderzoek naar, lees hier verder!

Check it out!!

Tieners in coronatijd: Het jaar van de 1,5m afstand

Hoe dachten tieners over corona en de coronamaatregelen tijdens de lockdowns? En veranderde dat tijdens het eerste jaar van de pandemie? Het Movez team onderzocht dit met 177 tieners uit de regio Rotterdam, en vroeg de tieners om hun ideeën en gedachten over corona te delen. Bekijk onze infographic met de resultaten!

Check it out!!

NOS jeugdjournaal aflevering: Wat is de invloed van online influencers?

In het Jeugdjournaal vertelde Esther Rozendaal over influencermarketing. Hoe werkt het precies? En zijn er regels voor op social media?

Check it out!!

NOS jeugdjournaal podcast: Wat is de invloed van influencers?

Check it out!!

TIPS: Wat kan je doen om online kwetsend gedrag tegen te gaan?

Online shaming, canceling, intimidatie, discriminatie, pesten of haat… Wat kun je daar tegen doen? Lees hier onze tips en bekijk de videos van het 'Act or React' project.

Check it out!!

Studenten helpen organisaties met het oplossen van maatschappelijke vraagstukken

Tijdens onze minor 'Positive behavioural change in the digital age' gaan studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam aan de slag met maatschappelijke vraagstukken van organisaties. Misschien kunnen de studenten ook wat betekenen voor jouw organisatie.

Check it out!!

Onderzoek naar online kwetsend gedrag: “Ook al vinden kinderen bepaalde dingen ver gaan, de angst zelf nare reacties te krijgen is groter”

Online kwetsend gedrag komt steeds vaker voor. Onderzoek van Esther Rozendaal en Chiara de Jong toont aan dat er niet altijd wordt opgekomen voor de slachtoffers.

Check it out!!

NOS jeugdjournaal podcast: Kan je straf krijgen voor online haatreacties?

Check it out!!

FACTS: Wat is de mening van jongeren over de coronatijd?

Herinner jij je de coronatijd nog? We hebben allemaal de lockdowns meegemaakt en dat heeft veel invloed gehad op onze sociale levens. Nu meer dan een jaar na de laatste lockdown is het tijd om hier op terug te kijken.

Check it out!!

Studeren met impact: Wordt jij een changemaker tijdens onze minor 'Positive Behavioural Change in the Digital Age'?

Wil je tijdens je studie werken aan een maatschappelijk probleem voor een organisatie? Lees meer over onze minor 'positieve gedragsverandering in het digitale tijdperk'.

Check it out!!

Participatief onderzoek: Hoe ziet de online wereld van jongeren eruit?

Wij zien jongeren als co-onderzoekers. Voor haar onderzoek naar mediawijsheid bij jongeren doet Ying Chuck van het Movez Lab daarom participatief onderzoek met leerlingen van de basisschool en onderbouw van de middelbare school. Benieuwd hoe dit er in de praktijk uit ziet?

Check it out!!

Jongeren als medeonderzoekers: Hoe ziet de online wereld van jongeren eruit?

Jullie zijn toch geen proefkonijnen? Wij denken dat jullie juist met ons mee kunnen onderzoeken. Leerlingen van de basis- en middelbare school hebben dit al met ons gedaan, nieuwsgierig hoe? Lees het hier en bekijk het filmpje.

Check it out!!

Onderzoek in het theater: Hoe reageren jongeren op online haatreacties?

Check it out!!

Ouderlijke toestemming voor onderzoek: Wat is de kijk van ouders hierop?

Bij het Movez Lab doen we vooral onderzoek naar jongeren. Hiervoor vragen we de toestemming van hun ouders, maar op welke manier vinden ouders dat prettig?

Check it out!!

FACTS: Wat zorgt ervoor dat we voor elkaar opkomen online?

Het gebeurt vaak dat mensen online gekwetst worden doordat ze vervelende berichtjes krijgen bijvoorbeeld. Wil jij weten wat mensen doen als ze dit zien en wat jij zou kunnen doen om anderen te helpen online? Lees het hier en bekijk leerzame filmpjes van het 'act or react' project.

Check it out!!

Onze inzichten: hoe ziet de online wereld van jongeren eruit?

Welke media gebruiken jongeren veel? Wat zijn hun ervaringen met de online wereld? Lees hier meer over de online wereld van jongeren en wat zij adviseren om te doen als je bijvoorbeeld gehackt wordt of dingen ziet die je niet wil zien.

Check it out!!

FACTS: Hoe ziet de online wereld van jongeren eruit en wat nou als je iets vervelends meemaakt online?

Welke apps en websites gebruik jij veel? Heb je weleens iets vervelends meegemaakt online? Lees hier meer over de online wereld van jongeren en wat zij adviseren om te doen als je bijvoorbeeld gehackt wordt of dingen ziet die je niet wil zien.

Check it out!!