Studenten helpen organisaties met het oplossen van maatschappelijke vraagstukken

Hoe motiveer je Rotterdammers te stoppen met roken bij tram- en bushokjes? En hoe kan de seksuele veiligheid van studenten op campus worden verbeterd? Deze en andere vragen stelden Rotterdamse organisaties aan studenten van de minor Positive behavioural change in the digital ageGedurende 10 weken gingen 52 aantal studenten aan de slag met verschillende maatschappelijke vraagstukken van acht verschillende organisatie. Na zich te hebben verdiept in verschillende gedrags- en communicatietheorieën en door intensief samen te werken met de organisaties, konden studenten bruikbare oplossingen presenteren voor in de praktijk. Een van de deelnemende organisaties, MEgood (MEgood is een start-up dat gespecialiseerd is in het maken van (serious) games die gebaseerd zijn op Sustainable Development Goals en Corporate Social Responsiblity), vroeg studenten hen te helpen met de vraag ‘Hoe kan bloedbank Sanquin (toekomstige) donoren motiveren om plasma te doneren?’. Aan de studenten hebben zij gevraagd om te onderzoeken of gamificatie (het gebruik van spelelementen op gedragsverandering te stimuleren) een geschikte methode hiervoor is. 

Met welke oplossingen zijn de studenten gekomen?

De studenten zijn met verschillende ideeën gekomen voor een eventuele app voor donoren. Zo raadden ze het gebruik van rolmodellen aan en het gebruik van een puntensysteem en push notificaties voor de app. Ook kwamen ze met het idee van een buddy systeem, zodat je samen met een vriend of vriendin kan doneren. Tot slot stelden ze voor donoren na afloop te laten weten hoe hun plasma is gebruikt. Kortom, veel verschillende ideeën die MEgood kan toepassen in de speluitdagingen voor Sanquin.

Hoe was het om samen te werken met studenten?

Dana Dosset en Adriaan den Ouden, founders van MeGood, vertellen over de samenwerking met studenten: "Het was erg verfrissend! In totaal werkten tien studenten mee aan dit onderzoek en allemaal hadden ze een andere achtergrond. Sommige kozen het onderwerp voor het (psychologische) gedragsaspect of medische aspect en anderen gewoon vanuit de motivatie om levens te redden. Je merk dat de studenten in tien weken een goed overzicht krijgen van de meest recente wetenschappelijke kennis over gedragsverandering. Wij vonden het ook mooi om te zien met hoeveel enthousiasme zij te werk gaan om een goed resultaat af te leveren voor hun klanten. Een absolute aanrader wat ons betreft!"

Geïnteresseerd in de resultaten of benieuwd of studenten ook aan de slag kunnen met een vraagstuk van jouw organisatie? Neem contact op met Crystal Smit via minor.posbehavior@essb.eur.nl