Ontwerpen met kinderen: Onze tips om kinderen te betrekken bij het ontwerp van een game

Onderzoekers van SocialMovez en veertien enthousiaste kinderen van Welzijnsorganisatie SOL kwamen bij elkaar voor een ontwerpmiddag in Rotterdam. Het doel? Om feedback en creatieve ontwerpideeën op te doen voor de verdere ontwikkeling van een leuk en boeiend online chatspel met en voor jongeren. Dit spel zal deel uitmaken van een aankomende digitale gezondheidsinterventie. We nemen je mee door de stappen van onze ontwerpreis en geven je tips voor een spannende en inzichtelijke ontwerpsessie. 

 

Stap 1: Bepaal het doel van de ontwerpsessie.

Tip: Stel een duidelijk doel voor de sessie: Kinderen betrekken om nieuwe ideeën vanuit het niets te creëren of liever om feedback te krijgen voor een bestaand idee?

Het doel van de sessie bij SOL was om feedback te krijgen op een bestaand idee voor een chatgame. Het spelidee was geïnspireerd op het populaire spel Among Us, waarbij spelers de 'mol' moeten vinden door slimme vragen te stellen aan andere groepsleden. Voortbouwend op dit idee bespraken onderzoekers en kinderen het concept (bijv. wat vinden kinderen leuk/niet leuk aan het spelconcept?), testten ze een prototypeversie van het spel (bijv. is de app intuïtief voor kinderen om te gebruiken?) en ontwierpen ze nieuwe ideeën voor het spel (bijv. het tekenen van spelavatars).

 

Stap 2: Zorg voor leuke en boeiende activiteiten.

Tip: Zorg voor activiteiten waarmee kinderen hun ideeën op een leuke en boeiende manier kunnen uiten. Geef ze autonomie en houd rekening met de aandachtsspanne van kinderen!

Laat ze vooral doen in plaats van luisteren, bied verschillende soorten activiteiten aan (bv. tekenen, door de kamer bewegen, schrijven, discussiëren) en geef ze zoveel mogelijk de vrijheid om een activiteit te kiezen zodat ze hun talenten kunnen gebruiken en geïnteresseerd blijven. In de SOL-sessie begonnen we bijvoorbeeld met een energizer en speelden we een offline versie van het spel terwijl we door de kamer bewogen. Om erachter te komen over welke onderwerpen de kinderen gepassioneerd waren, praatten ze in tweetallen over een onderwerp naar keuze. Voor de tweede helft van de sessie konden de kinderen kiezen of ze de bruikbaarheid van het chatspel wilden testen of liever wilden brainstormen over nieuwe ideeën voor het uiterlijk. Terwijl de helft van de groep enthousiast babbelde over het ontmaskeren van de mol, ging de andere helft liever creatief aan de slag met pen en papier. 

 

Stap 3: Vraag en luister.

Tip: Stel vragen zonder oordeel en wees een actieve luisteraar.

Nu is het jouw beurt om open te staan voor feedback en aanvullende ideeën van de gebruikers. Voor de sessies bij SOL hadden we bijvoorbeeld vragen voorbereid voor verschillende discussies met de kinderen. Tijdens de discussies stelden we vervolgvragen om hun antwoorden te verduidelijken en meer details te krijgen. 

 

Stap 4: Ga terug naar de tekentafel.

Tip: Nu je veel nieuwe inzichten hebt verzameld, kun je met je collega's bespreken hoe je er zoveel mogelijk relevante inzichten in kunt verwerken.

Dit begint met ervoor te zorgen dat je de resultaten/inzichten van de sessie goed bijhoudt (bijv. aantekeningen maken, foto's maken, werkbladen verzamelen). Om al deze inzichten te verwerken, kan het nuttig zijn om ze te bespreken en samen beslissingen te nemen. Ons SocialMovez-team had een vergadering om ontwerpbeslissingen te nemen op basis van de inzichten voor elk scherm in het spel.

 

De komende weken zal ons game-ontwikkelingsteam hard werken om de inzichten uit de sessies te implementeren in onze chatgame. Benieuwd naar de resultaten? Blijf op de hoogte!