Een gezonde leefstijl: hoe bereik je jongeren met gezondheidscampagnes?

Jongeren hunkeren naar limonade en snoep en gamen soms liever dan dat ze buiten spelen. Het is belangrijk om jongeren te stimuleren om een gezonde leefstijl aan te nemen, omdat zij belangrijke gewoonten op het gebied van eten, beweging en mediagebruik ontwikkelen. Onderzoekers van het MyMovez project (initiatief van de Radboud Universiteit) hebben daarom een nieuwe methode ontwikkeld om jongeren via hun sociale netwerk effectief te bereiken met preventieve gezondheidscampagnes. Zo zijn zij erin geslaagd op een innovatieve en speelse manier gezond eet-,beweeg-, en mediagedrag te stimuleren bij jongeren.

Wearable Lab

Voor dit project hebben we een grootschalig onderzoek gedaan waar duizend jongeren tussen de 8 en 15 jaar oud aan meededen. Het onderzoek duurde drie jaar en bestond uit drie stappen. In de eerste stap werd gekeken wie de belangrijkste personen waren die invloed hadden op de jongeren en hoe zij invloed uitoefenden op hun sociale netwerk. In de tweede stap werd er gekeken wat de invloed was van verschillende gezondheidscampagnes op deze invloedrijke jongeren. Dit werd gedaan met de Wearable Lab. Een polsbandje dat de fysieke activiteiten van jongeren meet en een smartphone met daarop de MyMovez applicatie met de MyMovez Leefstijl campagne. Binnen de vastgestelde sociale netwerken werden jongeren dan wel of niet gestimuleerd om de campagne boodschap te verspreiden en het goede voorbeeld te geven, bijvoorbeeld door meer te bewegen of water te drinken in plaats van frisdrank. Ten slotte werden in de derde stap de effectiviteit van de gezondheidscampagnes geëvalueerd.

De onderzoekers hebben veel nieuwe inzichten opgedaan tijdens het onderzoeksproject, vooral het Wearable Lab was een groot succes! Ben je benieuwd hoe dit er precies uitzag? Bekijk de video hieronder!