Ouders & verzorgers

De laatste jaren is er een kloof ontstaan tussen jongeren die met internet zijn opgegroeid en ouders die zonder internet zijn opgegroeid. Als ouder krijg je met deze kloof te maken bij de opvoeding. Waar als ouder jij misschien gevaren ziet, zien jongeren het internet vooral als een prachtige plek om van alles te ontdekken. Binnen het Movez Network onderzoeken we samen met jongeren hoe we hen kunnen stimuleren om slimme, gezonde en gelukkige mediagebruikers te worden. We streven er naar om samen met jongeren een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Ben je benieuwd hoe je als ouder zorgt dat je kind leuk en veilig gebruik maakt van digitale media of wil je meer weten over ons onderzoek en hoe jij en je kind hieraan kunnen deelnemen? Kijk dan snel verder!

 

Drink meer water met het Share H2O programma: Kinderen stimuleren elkaar om water te drinken

Kinderen krijgen door zoete drankjes veel suikers binnen en dat terwijl er een veel makkelijker, goedkoper én gezonder alternatief is, namelijk water uit de kraan! Het Share H2O programma helpt kinderen om vaker water te drinken, door gebruik te maken van de kracht van het sociale netwerk.   Wil jij ook dat kinderen vaker water drinken? Of ben je benieuwd naar het programma? Klik en lees verder! 

Check it out!!

Jongeren ontwikkelen social media campagne voor een gezondere leefomgeving

In het project ‘Influence!’ deed dr. Roel Lutkenhaus van Momentum, in samenwerking met Stichting Chance to influence en Stichting TalentzSkool, onderzoek naar hoe gezond jongeren hun leefomgeving vinden. Hiervoor trokken de jongeren veel creativiteit uit de kast en ontwikkelde zij een social media campagne voor een gezondere leefomgeving. Benieuwd naar het onderzoek en de creaties van de jongeren?

Check it out!!

NOS jeugdjournaal aflevering: Wat is de invloed van online influencers?

In het Jeugdjournaal vertelde Esther Rozendaal over influencermarketing. Hoe werkt het precies? En zijn er regels voor op social media?

Check it out!!

NOS jeugdjournaal podcast: Wat is de invloed van influencers?

Check it out!!

TIPS: Wat kan je doen om online kwetsend gedrag tegen te gaan?

Online shaming, canceling, intimidatie, discriminatie, pesten of haat… Wat kun je daar tegen doen?

Check it out!!

Onderzoek naar online kwetsend gedrag: “Ook al vinden kinderen bepaalde dingen ver gaan, de angst zelf nare reacties te krijgen is groter”

Online kwetsend gedrag komt steeds vaker voor. Onderzoek van Esther Rozendaal en Chiara de Jong toont aan dat er niet altijd wordt opgekomen voor de slachtoffers.

Check it out!!

NOS jeugdjournaal podcast: Kan je straf krijgen voor online haatreacties?

Check it out!!

Block or Bless

Ongewenst naaktfoto’s doorsturen, iemand uit een groepsapp verwijderen vanwege diens seksuele voorkeur, racistisch commentaar onder Instagramposts: online kwetsend gedrag komt veel voor en is met name bij jongeren een actueel onderwerp. De aanname is vaak dat kennis zorgt voor de gewenste verandering naar positief gedrag. Onderzoek laat zien dat niet kennis, maar de sociale omgeving de grootste invloed heeft.

Check it out!!

FACTS: Wat is de mening van jongeren over de coronatijd?

Herinner jij je de coronatijd nog? We hebben allemaal de lockdowns meegemaakt en dat heeft veel invloed gehad op onze sociale levens. Nu meer dan een jaar na de laatste lockdown is het tijd om hier op terug te kijken.

Check it out!!

Participatief onderzoek: Hoe ziet de online wereld van jongeren er uit?

Wij zien jongeren als co-onderzoekers. Voor haar onderzoek naar mediawijsheid bij jongeren doet Ying Chuck van het Movez Lab daarom participatief onderzoek met leerlingen van de basisschool en onderbouw van de middelbare school. Benieuwd hoe dit er in de praktijk uit ziet?

Check it out!!