Ouders & verzorgers

De laatste jaren is een kloof ontstaan tussen jongeren die met internet zijn opgegroeid en ouders die zonder internet zijn opgegroeid. Als ouder krijg je met die kloof te maken bij de opvoeding. Waar als ouder jij misschien gevaren ziet, zien jongeren het internet vooral als een prachtige plek om van alles te ontdekken. Binnen het Movez Network onderzoeken we samen met jongeren hoe we hen kunnen stimuleren om slimme, gezonde en gelukkige mediagebruikers te worden. We streven er naar om samen met jongeren een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Ben je benieuwd hoe je als ouder zorgt dat je kind leuk en veilig gebruik maakt van digitale media of wil je meer weten over ons onderzoek en hoe jij en je kind hieraan kunnen deelnemen? Kijk dan snel verder!

 

Drink meer water met het Share H2O programma: Kinderen stimuleren elkaar om water te drinken

Kinderen krijgen door zoete drankjes veel suikers binnen en dat terwijl er een veel makkelijker, goedkoper én gezonder alternatief is, namelijk water uit de kraan! Het Share H2O programma helpt kinderen om vaker water te drinken, door gebruik te maken van de kracht van het sociale netwerk.   Wil jij ook dat kinderen vaker water drinken? Of ben je benieuwd naar het programma? Klik en lees verder! 

Check it out!!

Participatief onderzoek: Wat vinden jongeren belangrijk voor een gezond leven?

In het project ‘Influence!’ deed dr. Roel Lutkenhaus van het Movez Network en New Momentum, in samenwerking met Stichting Chance to influence en Stichting TalentzSkool, onderzoek naar hoe gezond jongeren hun leefomgeving vinden. Hiervoor trokken de jongeren veel creativiteit uit de kast en ontwikkelde zij een social media campagne voor een gezondere leefomgeving. Benieuwd naar het onderzoek en de creaties van de jongeren?

Check it out!!

NOS jeugdjournaal aflevering: Wat is de invloed van online influencers?

In het Jeugdjournaal vertelde Esther Rozendaal over influencermarketing. Hoe werkt het precies? En zijn er regels voor op social media?

Check it out!!

NOS jeugdjournaal podcast: Wat is de invloed van influencers?

Check it out!!

TIPS: Wat kan je doen om online kwetsend gedrag tegen te gaan?

Online shaming, canceling, intimidatie, discriminatie, pesten of haat… Wat kun je daar tegen doen? Lees hier onze tips en bekijk de videos van het 'Act or React' project.

Check it out!!

NOS jeugdjournaal podcast: Kan je straf krijgen voor online haatreacties?

Check it out!!

FACTS: Wat is de mening van jongeren over de coronatijd?

Herinner jij je de coronatijd nog? We hebben allemaal de lockdowns meegemaakt en dat heeft veel invloed gehad op onze sociale levens. Nu meer dan een jaar na de laatste lockdown is het tijd om hier op terug te kijken.

Check it out!!

Participatief onderzoek: Hoe ziet de online wereld van jongeren eruit?

Wij zien jongeren als co-onderzoekers. Voor haar onderzoek naar mediawijsheid bij jongeren doet Ying Chuck van het Movez Lab daarom participatief onderzoek met leerlingen van de basisschool en onderbouw van de middelbare school. Benieuwd hoe dit er in de praktijk uit ziet?

Check it out!!

Onderzoeker in de klas

Wat doet een onderzoeker precies? En hoe lang moet je daarvoor studeren? Deze en andere vragen beantwoorden wij tijdens ons 'onderzoeker in de Klas' programma. Lees er hier meer over!

Check it out!!

Onderzoek in het theater: Hoe reageren jongeren op online haatreacties?

Check it out!!

Ouderlijke toestemming voor onderzoek: Wat is de kijk van ouders hierop?

Bij het Movez Lab doen we vooral onderzoek naar jongeren. Hiervoor vragen we de toestemming van hun ouders, maar op welke manier vinden ouders dat prettig?

Check it out!!

FACTS: Wat zorgt ervoor dat we voor elkaar opkomen online?

Het gebeurt vaak dat mensen online gekwetst worden doordat ze vervelende berichtjes krijgen bijvoorbeeld. Wil jij weten wat mensen doen als ze dit zien en wat jij zou kunnen doen om anderen te helpen online? Lees het hier en bekijk leerzame filmpjes van het 'act or react' project.

Check it out!!

Onze inzichten: hoe ziet de online wereld van jongeren eruit?

Welke media gebruiken jongeren veel? Wat zijn hun ervaringen met de online wereld? Lees hier meer over de online wereld van jongeren en wat zij adviseren om te doen als je bijvoorbeeld gehackt wordt of dingen ziet die je niet wil zien.

Check it out!!

Een gezonde leefstijl: hoe bereik je jongeren met gezondheidscampagnes?

Het is belangrijk om jongeren te stimuleren om een gezonde leefstijl aan te nemen omdat zij vatbaar zijn voor ongezonde gewoonten en gedragingen. Onderzoekers van het Movez Lab hebben daarom een nieuwe methode ontwikkeld om jongeren via hun sociale netwerk effectief te bereiken met gezondheidscampagnes.

Check it out!!

Let’s Movez Together: Een tool voor betekenisvolle participatie en betrokkenheid van kinderen

Let's Movez Together: Empower de stem van kinderen! Ons Healthy Start Sprint Project ondersteunt betekenisvolle participatie en betrokkenheid van kinderen bij het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van interventies en beleid met betrekking tot de (digitale) weerbaarheid van kinderen.

Check it out!!

Gegamificeerde mediawijsheidsinterventies om gezond online gedrag bij kinderen te stimuleren

Opgroeien in het digitale tijdperk brengt zowel kansen als risico's met zich mee voor kinderen en vereist mediawijsheid om veilig te kunnen navigeren in de online wereld. Initiatieven zoals de ChatLicense-app bieden interactieve manieren om essentiële vaardigheden te ontwikkelen.

Check it out!!