Docenten & scholen

Leerlingen met telefoons of smartwatches in de klas, dat komt vast regelmatig voor. Jongeren gebruiken tegenwoordig veel verschillende digitale media. Hier kunnen zij veel van leren en makkelijk contact mee onderhouden, maar er kunnen ook nadelen vast zitten aan het gebruik van digitale media technologie. Binnen het Movez Network onderzoeken we daarom samen met jongeren hoe we hen kunnen stimuleren om slimme, gezonde en gelukkige mediagebruikers te worden. Wij streven er naar om samen met jongeren een bijdrage te leveren aan de samenleving.

Wil je meer inzicht krijgen in het digitale mediagebruik en welzijn van jouw leerlingen of samen met jouw leerlingen meedoen aan één van onze onderzoeken? Kijk dan snel verder!

Drink meer water met het Share H2O programma: Kinderen stimuleren elkaar om water te drinken

Kinderen krijgen door zoete drankjes veel suikers binnen en dat terwijl er een veel makkelijker, goedkoper én gezonder alternatief is, namelijk water uit de kraan! Het Share H2O programma helpt kinderen om vaker water te drinken, door gebruik te maken van de kracht van het sociale netwerk.   Wil jij ook dat kinderen vaker water drinken? Of ben je benieuwd naar het programma? Klik en lees verder! 

Check it out!!

Mediawijsheid: hoe gaan we op een verantwoorde manier met media om?

Wat betekent het toenemende mediagebruik van jongeren voor hun welzijn? Welke positieve gevolgen kan dit mediagebruik hebben? En hoe gaan we de digitale kloof tegen? Het Movez Lab en Netwerk Mediawijsheid werken samen aan deze thema’s, op weg naar een mediawijs Nederland. Lees er hier meer over!

Check it out!!

Van omstander naar 'upstander': We komen nog zelden op voor elkaar online

Komen mediagebruikers voor elkaar op, op sociale media? Hoe zorg je ervoor dat mensen in plaats van omstander, upstander worden tegen digitale vernedering? Netwerk Mediawijsheid, wetenschapsagenda (NWA) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) deden hier onderzoek naar, lees hier verder!

Check it out!!

Participatief onderzoek: Wat vinden jongeren belangrijk voor een gezond leven?

In het project ‘Influence!’ deed dr. Roel Lutkenhaus van het Movez Network en New Momentum, in samenwerking met Stichting Chance to influence en Stichting TalentzSkool, onderzoek naar hoe gezond jongeren hun leefomgeving vinden. Hiervoor trokken de jongeren veel creativiteit uit de kast en ontwikkelde zij een social media campagne voor een gezondere leefomgeving. Benieuwd naar het onderzoek en de creaties van de jongeren?

Check it out!!

NOS jeugdjournaal aflevering: Wat is de invloed van online influencers?

In het Jeugdjournaal vertelde Esther Rozendaal over influencermarketing. Hoe werkt het precies? En zijn er regels voor op social media?

Check it out!!

NOS jeugdjournaal podcast: Wat is de invloed van influencers?

Check it out!!

TIPS: Wat kan je doen om online kwetsend gedrag tegen te gaan?

Online shaming, canceling, intimidatie, discriminatie, pesten of haat… Wat kun je daar tegen doen? Lees hier onze tips en bekijk de videos van het 'Act or React' project.

Check it out!!

NOS jeugdjournaal podcast: Kan je straf krijgen voor online haatreacties?

Check it out!!

FACTS: Wat is de mening van jongeren over de coronatijd?

Herinner jij je de coronatijd nog? We hebben allemaal de lockdowns meegemaakt en dat heeft veel invloed gehad op onze sociale levens. Nu meer dan een jaar na de laatste lockdown is het tijd om hier op terug te kijken.

Check it out!!

Participatief onderzoek: Hoe ziet de online wereld van jongeren eruit?

Wij zien jongeren als co-onderzoekers. Voor haar onderzoek naar mediawijsheid bij jongeren doet Ying Chuck van het Movez Lab daarom participatief onderzoek met leerlingen van de basisschool en onderbouw van de middelbare school. Benieuwd hoe dit er in de praktijk uit ziet?

Check it out!!

Onderzoeker in de klas

Wat doet een onderzoeker precies? En hoe lang moet je daarvoor studeren? Deze en andere vragen beantwoorden wij tijdens ons 'onderzoeker in de Klas' programma. Lees er hier meer over!

Check it out!!

Onderzoek in het theater: Hoe reageren jongeren op online haatreacties?

Check it out!!

Ouderlijke toestemming voor onderzoek: Wat is de kijk van ouders hierop?

Bij het Movez Lab doen we vooral onderzoek naar jongeren. Hiervoor vragen we de toestemming van hun ouders, maar op welke manier vinden ouders dat prettig?

Check it out!!

FACTS: Wat zorgt ervoor dat we voor elkaar opkomen online?

Het gebeurt vaak dat mensen online gekwetst worden doordat ze vervelende berichtjes krijgen bijvoorbeeld. Wil jij weten wat mensen doen als ze dit zien en wat jij zou kunnen doen om anderen te helpen online? Lees het hier en bekijk leerzame filmpjes van het 'act or react' project.

Check it out!!

Onze inzichten: hoe ziet de online wereld van jongeren eruit?

Welke media gebruiken jongeren veel? Wat zijn hun ervaringen met de online wereld? Lees hier meer over de online wereld van jongeren en wat zij adviseren om te doen als je bijvoorbeeld gehackt wordt of dingen ziet die je niet wil zien.

Check it out!!

Een gezonde leefstijl: hoe bereik je jongeren met gezondheidscampagnes?

Het is belangrijk om jongeren te stimuleren om een gezonde leefstijl aan te nemen omdat zij vatbaar zijn voor ongezonde gewoonten en gedragingen. Onderzoekers van het Movez Lab hebben daarom een nieuwe methode ontwikkeld om jongeren via hun sociale netwerk effectief te bereiken met gezondheidscampagnes.

Check it out!!

Let’s Movez Together: Een tool voor betekenisvolle participatie en betrokkenheid van kinderen

Let's Movez Together: Empower de stem van kinderen! Ons Healthy Start Sprint Project ondersteunt betekenisvolle participatie en betrokkenheid van kinderen bij het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van interventies en beleid met betrekking tot de (digitale) weerbaarheid van kinderen.

Check it out!!

Gegamificeerde mediawijsheidsinterventies om gezond online gedrag bij kinderen te stimuleren

Opgroeien in het digitale tijdperk brengt zowel kansen als risico's met zich mee voor kinderen en vereist mediawijsheid om veilig te kunnen navigeren in de online wereld. Initiatieven zoals de ChatLicense-app bieden interactieve manieren om essentiële vaardigheden te ontwikkelen.

Check it out!!

Ontwerpen met kinderen: Onze tips om kinderen te betrekken bij het ontwerp van een game

Onderzoekers van SocialMovez en kinderen van Welzijnsorganisatie SOL in Rotterdam werkten samen om een online chatspel te ontwikkelen, geïnspireerd op "Among Us." Ze wilden feedback en creatieve ideeën verzamelen door het spelconcept te bespreken, een prototype te testen en nieuwe elementen te ontwerpen. Belangrijke stappen waren onder andere het stellen van een duidelijk doel, het bieden van boeiende activiteiten, actief luisteren naar feedback en het documenteren van inzichten om het ontwerp te verfijnen. Het ontwikkelingsteam is nu bezig deze inzichten te integreren, met updates over de voortgang van het spel die zullen volgen. Blijf op de hoogte!

Check it out!!