Organisaties

Jongeren maken iedere dag gebruik van digitale media zoals, telefoons/tablets of het internet. Hier kunnen zij veel van leren en makkelijk contact mee onderhouden, maar er kunnen ook nadelen vast zitten aan het gebruik van digitale media technologie. Binnen het Movez Network onderzoeken we daarom samen met jongeren hoe we hen kunnen stimuleren om slimme, gezonde en gelukkige mediagebruikers te worden. Wij streven er naar om samen met jongeren een bijdrage te leveren aan de samenleving.

Wellicht kunnen wij iets voor elkaar betekenen door samenwerkingen, informatie-uitwisseling of simpelweg een gesprek, neem dan contact met ons op. Lees hieronder meer over onze projecten rondom het (sociale) mediagebruik en welzijn van jongeren.

Mediawijsheid: hoe gaan we op een verantwoorde manier met media om?

Wat betekent het toenemende mediagebruik van jongeren voor hun welzijn? Welke positieve gevolgen kan dit mediagebruik hebben? En hoe gaan we de digitale kloof tegen? Het Movez Lab en Netwerk Mediawijsheid werken samen aan deze thema’s, op weg naar een mediawijs Nederland. Lees er hier meer over!

Check it out!!

Van omstander naar 'upstander': We komen nog zelden op voor elkaar online

Komen mediagebruikers voor elkaar op, op sociale media? Hoe zorg je ervoor dat mensen in plaats van omstander, upstander worden tegen digitale vernedering? Netwerk Mediawijsheid, wetenschapsagenda (NWA) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) deden hier onderzoek naar, lees hier verder!

Check it out!!

Movez Lab maakt deel uit van het Zwaartekracht-programma over de Algoritmische Samenleving

Het consortium ‘De algoritmische samenleving (ALGOSOC)’ ontvangt Zwaartekrachtsubsidie voor onderzoek naar het waarborgen van de publieke waarden en mensenrechten bij de ontwikkeling van (semi-)geautomatiseerde processen, zoals Artificiële Intelligentie (AI). Moniek en Esther van het Movez Lab maken deel uit van ALGOSOC en zijn blij met deze kans om onderzoek te doen en multidisciplinair samen te werken.

Check it out!!

Artificiële Intelligentie speelt een steeds grotere rol in ons leven: “Dat techbedrijven beslissen over publieke waarden is gevaarlijk”

Het Erasmus-initiatief 'Societal Impact of AI' streeft naar het samen brengen van kennis rond AI uit verschillende disciplines en co-creëert met de maatschappij.

Check it out!!

Studenten helpen organisaties met het oplossen van maatschappelijke vraagstukken

Tijdens onze minor 'Positive behavioural change in the digital age' gaan studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam aan de slag met maatschappelijke vraagstukken van organisaties. Misschien kunnen de studenten ook wat betekenen voor jouw organisatie.

Check it out!!

Onderzoek naar online kwetsend gedrag: “Ook al vinden kinderen bepaalde dingen ver gaan, de angst zelf nare reacties te krijgen is groter”

Online kwetsend gedrag komt steeds vaker voor. Onderzoek van Esther Rozendaal en Chiara de Jong toont aan dat er niet altijd wordt opgekomen voor de slachtoffers.

Check it out!!

Onze inzichten: hoe motiveer je invloedrijke jongeren om gewenst gedrag te promoten bij hun medeleerlingen?

Crystal Smit onderzocht met haar sociale netwerkinterventie Share H2O hoe je peer influencers intrinsiek kan motiveren gewenst gedrag te promoten.

Check it out!!

Waarom we kunst nodig hebben om de maatschappelijke impact van AI te co-creëren

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft het Erasmus AiPact opgericht, een samenwerking tussen wetenschap en maatschappij om het volledige potentieel van AI te benutten en de risico's te minimaliseren. Kunst is belangrijk in deze samenwerking omdat het ons helpt om de toekomst te verbeelden, geeft ons een doel en heeft potentieel voor maatschappelijk relevante doelen.

Check it out!!

FACTS: Wat is de mening van jongeren over de coronatijd?

Herinner jij je de coronatijd nog? We hebben allemaal de lockdowns meegemaakt en dat heeft veel invloed gehad op onze sociale levens. Nu meer dan een jaar na de laatste lockdown is het tijd om hier op terug te kijken.

Check it out!!

Participatief onderzoek: Hoe ziet de online wereld van jongeren eruit?

Wij zien jongeren als co-onderzoekers. Voor haar onderzoek naar mediawijsheid bij jongeren doet Ying Chuck van het Movez Lab daarom participatief onderzoek met leerlingen van de basisschool en onderbouw van de middelbare school. Benieuwd hoe dit er in de praktijk uit ziet?

Check it out!!

Onderzoeker in de klas

Wat doet een onderzoeker precies? En hoe lang moet je daarvoor studeren? Deze en andere vragen beantwoorden wij tijdens ons 'onderzoeker in de Klas' programma. Lees er hier meer over!

Check it out!!

Onderzoek in het theater: Hoe reageren jongeren op online haatreacties?

Check it out!!

Ouderlijke toestemming voor onderzoek: Wat is de kijk van ouders hierop?

Bij het Movez Lab doen we vooral onderzoek naar jongeren. Hiervoor vragen we de toestemming van hun ouders, maar op welke manier vinden ouders dat prettig?

Check it out!!

FACTS: Wat zorgt ervoor dat we voor elkaar opkomen online?

Het gebeurt vaak dat mensen online gekwetst worden doordat ze vervelende berichtjes krijgen bijvoorbeeld. Wil jij weten wat mensen doen als ze dit zien en wat jij zou kunnen doen om anderen te helpen online? Lees het hier en bekijk leerzame filmpjes van het 'act or react' project.

Check it out!!

Onze inzichten: hoe ziet de online wereld van jongeren eruit?

Welke media gebruiken jongeren veel? Wat zijn hun ervaringen met de online wereld? Lees hier meer over de online wereld van jongeren en wat zij adviseren om te doen als je bijvoorbeeld gehackt wordt of dingen ziet die je niet wil zien.

Check it out!!

Participatief onderzoek: Wat vinden jongeren belangrijk voor een gezond leven?

In het project ‘Influence!’ deed dr. Roel Lutkenhaus van Momentum, in samenwerking met Stichting Chance to influence en Stichting TalentzSkool, onderzoek naar hoe gezond jongeren hun leefomgeving vinden. Hiervoor trokken de jongeren veel creativiteit uit de kast en ontwikkelde zij een social media campagne voor een gezondere leefomgeving. Benieuwd naar het onderzoek en de creaties van de jongeren?

Check it out!!

Een gezonde leefstijl: hoe bereik je jongeren met gezondheidscampagnes?

Het is belangrijk om jongeren te stimuleren om een gezonde leefstijl aan te nemen omdat zij vatbaar zijn voor ongezonde gewoonten en gedragingen. Onderzoekers van het Movez Lab hebben daarom een nieuwe methode ontwikkeld om jongeren via hun sociale netwerk effectief te bereiken met gezondheidscampagnes.

Check it out!!

Let’s Movez Together: Een tool voor betekenisvolle participatie en betrokkenheid van kinderen

Let's Movez Together: Empower de stem van kinderen! Ons Healthy Start Sprint Project ondersteunt betekenisvolle participatie en betrokkenheid van kinderen bij het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van interventies en beleid met betrekking tot de (digitale) weerbaarheid van kinderen.

Check it out!!

Ontwerpen met kinderen: Onze tips om kinderen te betrekken bij het ontwerp van een game

Onderzoekers van SocialMovez en kinderen van Welzijnsorganisatie SOL in Rotterdam werkten samen om een online chatspel te ontwikkelen, geïnspireerd op "Among Us." Ze wilden feedback en creatieve ideeën verzamelen door het spelconcept te bespreken, een prototype te testen en nieuwe elementen te ontwerpen. Belangrijke stappen waren onder andere het stellen van een duidelijk doel, het bieden van boeiende activiteiten, actief luisteren naar feedback en het documenteren van inzichten om het ontwerp te verfijnen. Het ontwikkelingsteam is nu bezig deze inzichten te integreren, met updates over de voortgang van het spel die zullen volgen. Blijf op de hoogte!

Check it out!!

Update Let's Movez Together: Een tool voor betekenisvolle participatie en betrokkenheid van kinderen

Check it out!!

Terugblik weekend van de wetenschap, wat was er te doen bij Movez?

Vorige week zondag, 6 oktober, was het weekend van de wetenschap. En met de twee workshops 'Escape your screen' en 'A(I)mong Us' zorgde het Movez lab voor een leuke, interactieve dag voor jong en oud!

Check it out!!

Digitale Weerbaarheid en Veerkracht: Esther Rozendaal's reis naar haar Oratie

Esther Rozendaal werd op 4 oktober 2024 Hoogleraar na een lange reis die begon in 2020. In haar oratie deelde ze haar persoonlijke ervaringen en onderzoek over reclamewijsheid bij kinderen. Ze ontdekte dat kennis over media-effecten niet direct leidt tot meer weerbaarheid, en wil verder onderzoeken hoe kinderen online weerbaar kunnen worden.

Check it out!!

Scarlett onderzoekt de digitale wereld van jongeren: Samen bouwen aan een veiligere online omgeving

Check it out!!

Kinderen en hun online wereld: Activiteiten, kansen en uitdagingen

Hoe ziet de online wereld van kinderen eruit? En wat zijn de kansen en uitdagingen van hun online wereld? Om deze vragen te beantwoorden hebben Movez Network promovenda Ying Chuck en haar team met bijna 130 kinderen gewerkt om hun online wereld te verkennen. Lees er hier meer over!

Check it out!!

Luister naar onze podcast 'Jong & Veerkrachtig'!

Klik hier voor inspirerende verhalen, praktische tips en frisse perspectieven - perfect voor iedereen die de reis van de adolescentie doormaakt of ondersteunt.

Check it out!!