TIPS: Wat kan je doen om online kwetsend gedrag tegen te gaan?

Online shaming, cancelling, intimidatie, discriminatie, pesten of haat… Wanneer iemand online gekwetst wordt, zijn er meestal omstanders die toe kijken. Zij kunnen een groot verschil maken door voor het slachtoffer op te komen en dus als upstander in actie te komen. Dit is belangrijk omdat het slachtoffer zich dan beter gaat voelen en te voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Als jij voor iemand op komt online, dan zullen mensen die dat zien dit misschien ook wel sneller gaan doen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Lees hieronder onze tips!:

  1. Ga in de schoenen van een ander staan en bedenk hoe diegene zich voelt. Zou jij het kwetsend vinden? Zo ja, onderneem dan actie en zorg dat het slachtoffer er niet alleen voor staat.
  2. Als je ziet dat iemand online wordt gepest, kan het helpen door een comment te plaatsen waarmee je iemand steunt. Hier kun je bijvoorbeeld in zeggen dat je het niet eens bent met het onaardige bericht. Dan maak je de dader bewust van dat zijn/haar gedrag kwetsend is en kunnen anderen dit ook lezen. Zo is zal de dader meer geneigd zijn niet nog een keer iemand te kwetsen.
  3. Als je bang bent om zelf gepest te worden als je in het openbaar voor iemand op komt, kun je het slachtoffer ook steunen door een privé bericht te sturen. Het helpt om iemand te laten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat ze iemand hebben om mee te praten.
  4. Als je bang bent om zelf gepest te worden kan je ook een melding maken bij het media platform (de ontwikkelaar van de app/website). Websites en apps staan pesten over het algemeen niet toe en kunnen het slachtoffer steunen door het account van de pesters te verwijderen. Op die manier help je het slachtoffer zonder dat anderen dit kunnen zien.
  5. Vaak kan het helpen om een vertrouwd persoon zoals een ouder of een leraar erbij te betrekken. Vertel hen over de situatie en laat ze weten dat er iemand is die hun hulp nodig heeft.

Wil je meer leren over wat je kan doen om iemand te helpen online? lees meer van onze tips of bekijk hieronder de videos van het 'Act or React' programma van Netwerk Mediawijsheid, let op dit project kan je ook met je hele klas doen! 

Bitefile: 10 tips om online upstander-gedrag te stimuleren
Act or React video's van Netwerk Mediawijsheid