Drink meer water met het Share H2O programma: Kinderen stimuleren elkaar om water te drinken

Kinderen grijpen snel naar zoete drankjes en nemen deze vaak mee naar school in de vorm van pakjes limonade of sap. Deze drankjes zitten vaak vol zitten met suikers en daardoor krijgen kinderen veel suikers binnen, gemiddeld zo'n 6 kilo per jaar. Er is echter een veel gezonder en goedkoper alternatief: water uit de kraan! Het drinken van water biedt tal van gezondheidsvoordelen en kan helpen bij het verminderen van de suikerinname van kinderen.

Het Share H2O programma heeft een unieke aanpak waarbij we gebruik maken van de kracht van het sociale netwerk van kinderen. Kinderen moedigen elkaar aan om water te drinken op hun eigen manier. Dit heeft al geleid tot succes op veel basisscholen (groep 6 tot en met 8) in Nederland en Aruba. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die meededen aan het programma na afloop meer water dronken en minder zoete drankjes.

Maar dat is nog niet alles, het programma heeft ook een onderzoekscomponent om de effectiviteit van het programma te meten. Het 6-weekse programma is makkelijk te implementeren in de klas. Leerkrachten hoeven niets extra's te doen en we houden rekening met de schoolroosters. 

Het 6-weekse programma bestaat uit het volgende:   

  • Ouders geven vooraf toestemming voor deelname van hun kind. 
  • De hele klas vult twee keer een vragenlijst in (vóór en ná hat programma).
  • Een aantal kinderen uit de klas volgen een korte instructie (60 min) en opfris-sessie (15 min) over de voordelen van water drinken. 
  • De kinderen zullen elkaar zelfstandig aanmoedigen tot het drinken van water. 
  • We houden rekening met de schoolroosters en de leerkrachten hoeven zelf niets te doen. 

Kortom, deelname aan het Share H2O programma is een unieke kans voor scholen om op een leuke en natuurlijke manier (kosteloos) aandacht te besteden aan het gezondheidsgedrag van kinderen. Met ons programma willen we bijdragen aan een gezondere toekomst voor onze kinderen.

Wil je meer informatie over ons Share H2O programma en deelname? Neem dan gerust contact met ons op.