Participatief onderzoek: Wat vinden jongeren belangrijk voor een gezond leven?

Wat vinden jongeren op Rotterdam-Zuid de belangrijkste leefstijl uitdagingen? Welke factoren zien zij als barrières of motivators om gezond te leven? En welke rol speelt hun omgeving en social media hierbij? Deze vragen onderzocht dr. Roel Lutkenhaus van het Movez Network en New Momentum tijdens het project ‘Influence!’. Gedurende zes weken werkte hij samen met Stichting Chance to influence en Stichting TalentzSkool om inzicht te krijgen in hoe gezond jongeren hun leefomgeving vinden. Nu het project is afgerond, hoopt Roel dat hij anderen kan inspireren om jongeren niet als onderzoeksobjecten te zien, maar als onderdeel van het hele onderzoeksproces.
 
“In dit onderzoeksproject heb ik gebruik gemaakt van Participatory Action Research. Bij deze onderzoeksmethode gaat het om het proces en wat je van het proces kan leren. De jongeren namen het voortouw bij het bedenken van social media en zo kregen we ontzettend veel nieuwe inzichten omdat we de kaders niet vooraf hebben vastgezet” vertelt Roel.

Creatief aan de slag

Aan het onderzoek deden 20 jongeren mee die gedurende zes weken een aantal creatieve workshops kregen. Ben je nieuwsgierig naar wat ze gedaan hebben?:

  1. Met theater, muziek en groepsdiscussies hebben de jongeren het gehad over welke dingen in hun omgeving het moeilijk maken om gezond te leven. 
  2. De jongeren hebben social media campagnes gemaakt voor een gezonde leefomgeving, zo bedachten ze hashtags, t-shirts, social media challenges en raps. De eindresultaten hebben ze met trots aan de groep gepresenteerd.
  3. Aan het einde hebben de jongeren het samen gehad over de workshops en alle reacties die ze gekregen hebben op hun creaties. Benieuwd naar alle mooie creaties? Bekijk de video onderaan.

Aan de hand van de workshops kon Roel met de jongeren discussiëren over welke maatschappelijke thema’s zij het meest relevant vinden en welke reacties zij daarop ontvangen. Ook ging hij met ze in gesprek over welke rol een gezonde leefstijl speelt in hun sociale en fysieke leefomgeving en met name de betekenis van rolmodellen en social media.

Roel heeft geleerd dat onderzoekers anders kijken naar de redenen van jongeren om ongezond te leven, dan de jongeren zelf. Hij hoopt dan ook dat andere organisaties hierdoor geïnspireerd worden om met jongeren samen te gaan werken en naar ze te luisteren en zo meer jongeren kunnen helpen met een gezond en gelukkig leven.