Tieners in coronatijd: Het jaar van de 1,5m afstand

De 177 tieners uit regio Rotterdam hebben tijdens de lockdowns van 2020 en 2021 drie keer hun ideeën met ons gedeeld over corona en de coronamaatregelen. 

De volgende hoofdconclusies kwamen hierbij naar voren:

  • De meeste tieners zagen corona als een probleem en het houden van 1,5 m afstand als een effectieve maatregel waar ze zich aan probeerden te houden. Dat nam na een jaar wel af, in mei 2021 lukte het nog maar 1 op de 3 tieners om vaak afstand te houden.
  • Volgens de tieners hielden hun leeftijdgenoten het minst vaak 1,5m afstand en hun ouders en leraren het vaakst. Maar volgens de tieners hielden hun ouders zich in 2021 ook een minder aan de afstand-regel dan een half jaar hiervoor.
  • Nieuws was voor de tieners de belangrijkste bron van informatie over corona. Zij volgden het nieuws het meest via sociale media en via traditionele media, zoals televisie. Informatie via andere mensen werd van 2020 tot 2021 belangrijker geworden, vooral via ouders. Tijdens de lockdowns in 2020 en 2021 gebruikten tieners sociale media (bijv. Instagram) en traditionele media (bijv. TV) het meest om informatie als te verkrijgen over corona.
Bekijk hier de infographic