Online kwetsend gedrag zoals online haatreacties komt steeds vaker voor. Niet alleen bekende Nederlanders zoals influencers hebben er last van maar het komt ook voor bij jongeren. Het is goed om (online) voor het slachtoffer op te komen als je bijvoorbeeld onaardige reacties leest. Helaas gebeurt dit niet altijd, zeggen onderzoekers Esther Rozendaal en Chiara de Jong van het Movez Lab. Zij hebben onderzoek gedaan naar online kwetsend gedrag en gingen hiervoor samen met veertig brugklasleerlingen van een vmbo-school uit Zoetermeer op bezoek bij het theater.
De voorstelling: Block or Bless
In het theater was een hele bijzondere voorstelling te zien. De acteurs deden alsof ze influencers waren en speelden verschillende scènes na waarin ze te maken krijgen met online kwetsend gedrag, hierbij werden haatreacties voorgelezen. Zo speelde iemand dat ze slachtoffer geworden was van haar vriend die foto's van haar in haar ondergoed had gestuurd naar de hele school. De jongeren in het publiek gaven hun mening over of ze de scènes oké vonden of het kwetsende gedrag te ver vonden gaan door een groene of rode kaart omhoog te houden. Als er te veel jongeren de rode kaart omhoog hielden, werd het voorlezen gestopt. Samen met de acteurs bespraken de jongeren waarom ze het kwetsende gedrag te ver vonden gaan en of en hoe ze het slachtoffer zouden helpen.
Onderzoekers Esther, Chiara en het NRC (lees hier het artikel van het NRC) zaten ook in de zaal om te kijken hoe de jongeren reageerden op de verschillende scènes. Zo konden ze zien wat jongeren vinden van gemeen gedrag op internet en waarom ze soms wel of niet in actie komen om er iets tegen te doen. “Wij dat jongeren soms niet op durven te komen voor het slachtoffer omdat ze bang zijn om zelf slachtoffer te worden. Ook al vinden jongeren bepaalde dingen te ver gaan, de angst om zelf nare reacties te krijgen is groter. Daarom zeggen ze er liever niks" zegt onderzoeker Esther.
Mouloud Jerfi heeft hele mooie foto's gemaakt tijdens de voorstelling, bekijk ze hieronder.