Jongeren als medeonderzoekers: Wat vinden jongeren belangrijk voor een gezond leven?

Jullie zijn geen onderzoeksobjecten maar juist echte medeonderzoekers. Onderzoeker Roel Lutkenhaus van het Movez Lab en Momentum heeft samen met jullie leeftijdsgenoten uit Rotterdam-Zuid onderzocht wat zij belangrijk vinden als het gaat om gezond leven. Gedurende zes weken werkte hij samen met Stichting Chance to influence en Stichting TalentzSkool om inzicht te krijgen in hoe gezond jongeren hun leefomgeving vinden. Hij wilde weten wat hun motiveert om gezond te leven en wat zij moeilijk vinden hieraan. Ook heeft hij gekeken naar de rol van hun omgeving en social media hierbij. Om hier antwoord op te krijgen hebben de jongeren samen social media campagnes voor een gezondere leefomgeving bedacht.

Creatief aan de slag

De jongeren zijn aan de slag gegaan met creatieve workshops en haalde hiervoor alles uit de kast. Ben je nieuwsgierig naar wat ze gedaan hebben?:

  1. Met theater, muziek en gesprekken in een kring hebben de jongeren het gehad over welke dingen in hun omgeving het moeilijk maken om gezond te leven. Denk hierbij aan de invloed van bijvoorbeeld hun ouders of sociale media.
  2. De jongeren hebben social media campagnes gemaakt voor een gezonde leefomgeving, zo bedachten ze hashtags, t-shirts, social media challenges en raps. De eindresultaten hebben ze met trots aan de groep gepresenteerd.
  3. Aan het einde hebben de jongeren het samen gehad over de workshops en alle reacties die ze gekregen hebben op hun creaties.

Benieuwd naar alle mooie creaties? Bekijk de video onderaan.

Roel heeft geleerd dat onderzoekers anders kijken naar de redenen van jongeren om ongezond te leven, dan de jongeren zelf. Hij hoopt dan ook dat andere organisaties hierdoor geïnspireerd worden om met jongeren samen te gaan werken en naar ze te luisteren en zo meer jongeren kunnen helpen met een gezond en gelukkig leven.