Kinderen in actie in The Challenge Factory
Na veel denk en voorbereidingswerk was het dan zover, de eerste versie van onze participatie tool in het 'Let's Movez Together' Healthy Start Sprint-project was klaar om getest te worden. Onderzoekers van het Movez Lab en professionals van You!ng organiseerden twee keer, twee sessies om de participatie tool genaamd 'The Challenge Factory' samen met zestien kinderen van de BSO te testen en vooral te verbeteren.
In de Challenge Factory denken kinderen op een leuke creatieve manier zelf na over oplossingen voor uitdagingen in de online wereld. Concreet schrijven ze een actieplan om een leeftijdsgenoot te helpen met een online uitdaging. Denk hierbij aan het instellen van een schermtijd om schermverslaving te voorkomen, het rapporteren van vervelende content of om hulp vragen van een volwassenen wanneer je vervelende berichten krijgt, of iets ziet wat je niet had willen zien.
We horen vaak van de kinderen dat ze meer hebben geleerd over de online risico’s en oplossingen daarvoor.
Net als in een echte fabriek lopen de kinderen alleen wel ergens tegenaan. Hun actieplan kan niet uitgevoerd worden en spelenderwijs ondekken de kinderen hoe dat komt, bijvoorbeeld omdat de leeftijdsgenoot zich schaamt of niet kan stoppen met scrollen. In groepjes denken de kinderen na over wie hun leeftijdsgenoot kan helpen om het actieplan uit te voeren (denk aan ouders, andere leeftijdsgenoten of app en game ontwikkelaars) en wat die persoon dan kan doen om te helpen.
De kinderen dachten goed na over mogelijke oplossingen, maar ook tips om het leuker te maken. Wat we natuurlijk meenemen naar de evaluatie!
De, door de kinderen bedachte, oplossing verwerken wij in adviezen voor de kinderen, ouders, leerkrachten, app en game ontwikkelaars maar ook beleid- en interventieontwikkelaars.
Doel van de sessies
De sessies hadden niet alleen maar een inhoudelijk doel, het tweede doel was even belangrijk namelijk het evalueren van de participatie ‘tool’ die we The Challende Factory noemen. De kinderen kregen veel ruimte om hun ideeën over de sessies te geven en werden uitgenodigd om feedback en verbeterpunten te geven. Met als doel de tool leuker, betekenisvoller en meer ‘empowering’ te maken voor andere kinderen.
De evaluatie is in volle gang, en we hebben ook heel wat veranderingen uitgevoerd! Deze veranderingen gaan we testen tijdens het weekend van de wetenschap, om te kijken of deze versie beter werkt.
We staan nu aan de start van fase twee van het project, waarin we alle leerpunten gaan meenemen en we weer participatieve sessies gaan organiseren. Ons doel: kinderen een stem geven als het gaat om hun online wereld, zodat we ze kunnen ondersteunen om op te groeien tot gelukkige, gezonde en slimme media-gebruikers! Het project blijven volgen? Houd dan vooral onze website en LinkedIn-pagina in de gaten.