Studeren met impact: Wordt jij een changemaker tijdens onze minor 'Positive Behavioural Change in the Digital Age'?

Hoe motiveer je Rotterdammers te stoppen met roken bij tram- en bushokjes? En hoe kan de seksuele veiligheid van studenten op campus worden verbeterd? Hoe kun je mensen motiveren gezondere en duurzamere keuzes te maken? En hoe kun je digitale media gebruiken om zo’n positieve gedragsverandering te faciliteren en promoten? Dit zijn voorbeelden van vraagstukken van Rotterdamse organisaties die studenten proberen te beantwoorden tijdens de minor Positive behavioural change in the digital age. Dit doen ze door zich te verdiepen in gedrags- en communicatietheorieën en samen te werken met de organisaties gedurende 10 weken.

Psychologie studenten Rafique Abdoelkariem en Maxime van der Laan vertellen over hun ervaringen met de minor.

Mini-conferentie rondom gedragsproblemen

Rafique heeft gekozen voor de minor omdat gedragsveranderings theorieën aan bod komen in het lesprogramma: ‘Ik vind gedragsverandering erg interessant. Het kan op zoveel manieren gebruikt maar ook misbruikt worden.’ Maxime is vooral enthousiast over het praktische aspect van de minor: ‘Ik zocht een minor die niet standaard blokken heeft en afsluit met een tentamen. Ik wilde vooral iets doen met de kennis die ik heb opgedaan de afgelopen jaren.’ De studenten kiezen een gedragsprobleem rondom (mentale) gezondheid, liefde en relaties of duurzaamheid. Als afsluiter krijgen ze tijdens een mini-conferentie de kans om hun interventies te presenteren.

Kunst als interventie

Maxime en haar groepje bedachten een kunstinterventie om vrouwen tussen 12 en 25 jaar te informeren over anticonceptiemiddelen die bij hun lichaam passen. De kunstwerken worden tentoongesteld op straat en via QR-codes op de kunstwerken worden voorbijgangers doorverwezen naar een website waar ze meer informatie kunnen vinden.

App tegen Phubbing

Met zijn groepje, presenteerde Rafique een interventie voor Phubbing (=phone en snubbing). Deze term wordt gebruikt wanneer je de mensen in je fysieke omgeving negeert omdat je op je telefoon zit. Rafique ontwikkelde met zijn groepje een idee voor een app die ervoor zorgt dat mensen een bericht krijgen als ze te veel op hun telefoon zitten tijdens een sociale interactie, bijvoorbeeld als je uiteten gaat. De app leert mensen over hun phubbing gedrag, wat de gevolgen ervan zijn en nudged ze om minder hun telefoon te gebruiken. 

Praktische en academische vaardigheden

Na het succesvol presenteren van de interventies, kijken beide studenten met een positief gevoel terug op de minor. ‘Wat mij het meeste heeft verrast tijdens deze minor is dat positieve gedragsverandering op zoveel verschillende manieren toegepast kan worden. Het is een hele leerzame minor, waarbij je meer op een praktijkgerichte manier leert. Dit maakt het erg leuk en afwisselend en het zorgt voor extra verdieping van de eerder opgedane kennis!’ vertelt Rafique.

Wil je meer weten over de minor? Klik hieronder voor meer informatie en om je in te schrijven. 

 

Informatie minor en inschrijven