Scarlett werkt als postdoctoraal onderzoeker op het project ‘Reading between the lines’. Een project dat kijkt hoe de online wereld van jongeren samenhangt met hun leven offline. Met het doel om jongeren te helpen een veiligere en beter online omgeving te creëren.
‘Reading between the lines’ is een gesubsidieerd onderzoek door NWO, een van de partners van Movez. Na een zorgvuldig geschreven voorstel, kreeg het consortium, alle betrokken partijen, het goede nieuws dat ze de subsidie over digitale leefbaarheid toegewezen hadden. “Toen ik de vacature voor het project voorbij zag komen, had ik meteen gesolliciteerd. Het voelde als een unieke kans om echt een verschil te maken,” vertelt Scarlett.
Oorspronkelijk uit Groningen, verhuisde Scarlett naar Amsterdam voor haar bachelor studie Psychobiologie.“Ik kwam er toen achter dat ik onderzoek echt leuk vond. Ik wil namelijk alles uitpluizen!” Om deze reden startte zij een onderzoeksmaster binnen de psychologie, en dit werd gevolgd door een promotieonderzoek met als thema sociaal leren onder jongeren. “Daar begon mijn interesse in de adolescentie.” Wat nu zeker van pas komt bij dit onderzoek, “het is belangrijk voor mij dat ik iets doe voor de samenleving. Ik wil jongeren beter begrijpen en ze helpen, en dit onderzoek geeft me het gevoel dat ik samen met mijn collega’s echt wat kan betekenen voor anderen.”
Scarlett gaat met veel jongeren samenwerken, om samen te bedenken welke problemen de jongeren tegenkomen op social media en om samen te zoeken naar oplossingen. “Een van de doelen is om jongeren te laten ervaren dat ze zelf een verschil kunnen maken.” Zo legt Scarlett uit dat de jongeren vanaf het begin betrokken worden. “We willen weten hoe hun onlinewereld eruitziet en hoe we die gezonder, socialer en veiliger kunnen maken. Om dit te bereiken is het extra belangrijk dat jongeren delen wat ze meemaken, ervaren en wat hun behoeftes zijn.”
Het onderzoek kijkt ook naar hoe de online en offline wereld van jongeren met elkaar verbonden zijn. “Dit doen we samen met het Medisch Centrum van Rotterdam. Het project kent namelijk twee onderzoekslijnen. Op het MC wordt een grote dataset met online en offline-factoren kwantitatief geanalyseerd. Op het Erasmus houden we ons bezig met participatief actie-onderzoek. ” Samen kijken ze naar de samenhang van de online- en offlinewereld. “Wat je tegenkomt online kan je meenemen naar de offlinewereld en visa versa. We kunnen niet zeggen wat de richting van beïnvloeding is, maar wat we wel kunnen doen is terugkoppelen aan de jongeren wat we hebben gevonden en vragen of zij dit herkennen en op wat voor manier. Ze kunnen ons helpen de relaties beter te begrijpen door middel van herkenning en verhalen uit het dagelijkse leven” Deze samenwerking staat hoog in het vaandel voor haar, “Iedereen werkt samen aan hetzelfde doel, maar op zijn eigen manier. Dat zorgt ervoor dat we heel veel kunnen bereiken samen!”
Voor Scarlett is het werken voor zo’n soort onderzoek een beetje nieuw. “Vooral het heel nauw samenwerken met de jongeren en hun vertrouwen winnen, it mijn onderzoekersrol, is spannend. Ik wil het niet verpesten. Maar dit maakt het project wel heel erg leuk” Om die vertrouwensband te bereiken werken ze samen met mensen en organisaties die jongeren al goed kennen, dit zijn de sleutelfiguren. “Deze figuren helpen ons dichter bij de jongeren te komen. Ze zorgen ervoor dat de jongeren zich veilig voelen.”
Zo worden de sessies (workshops), die nodig zijn voor het onderzoek, gegeven op plekken waar de jongeren vaak komen. “Tijdens de eerste workshop ontdekken jongeren wat ze willen aanpakken in hun eigen leefomgeving. Bij latere workshops passen ze hun ideeën toe in een soort lokale interventie vorm.”
Scarlett hoopt alleen een ding, dat jongeren door het project het gevoel krijgen dat ze echt iets hebben bereikt. “Het onderzoek is geslaagd als jongeren merken dat ze een positieve verandering hebben gemaakt of kunnen maken voor zichzelf en anderen. En dat ze blij zijn met de kansen die zij ervaren.” Gelukkig is ze net begonnen met het onderzoek en kan ze nog veel maken van de samenwerking tussen jongeren en onderzoekers. Om zo veel meer te leren over de digitale wereld van de jongeren, en hen te helpen die veiliger en beter te maken. “Zelfs als ik maar een paar jongeren kan helpen en zij zich geholpen voelen, is dat al een groot persoonlijk succes!”
Ben jij benieuwd hoe dit onderzoek zich gaat vorderen? Houdt onze website dan goed in de gaten!